2024. április 30., 17:01

Jövőre lesz kétszáz éves a Magyar Tudományos Akadémia, honlappal is ünneplik

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2025-ben ünnepli alapításának 200. évfordulóját, és ebből az alkalmából egy új, ünnepi honlapon mutatja be az intézmény múltját, jelenét és jövőjét.

Magyar Tudományos Akadémia
A Magyar Tudományos Akadémia
Fotó: Fábián Gergely

Az mta200.hu címen már elérhető honlapon szöveges, képes és filmes tartalmakat találhatnak az érdeklődők, de lehet tájékozódni az MTA Székházban őrzött kincsekről és a legújabb kutatásokról is - áll az MTA keddi közleményében.

A Magyar Tudományos Akadémia 2025-ben, az MTA Könyvtár és Információs Központ pedig 2026-ban ünnepli fennállásának 200. évfordulóját, amelyekre az MTA 2025 májusától 2026 decemberéig tartó rendezvénysorozattal emlékezik majd.

Az új honlapon is olvasható üzenet szerint a jubileum amellett, hogy jó alkalom az intézmény történelmének bemutatására, felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudományellenesség terjedése és a globális problémák minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítják a tudomány művelőit és képviselőit, így az Akadémiát is.

 A tudomány és a tudás legfőbb letéteményeseként ezért az Akadémia kiemelt küldetése, hogy a tudást mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és mindig, minden időben hiteles igazodási pontként szolgáljon a ránk zúduló információtömegben"

- idézi a közlemény a honlapot.

A bicentenáriumi eseménysorozatot felvezető idei év a felkészülésé, az emlékezésé, ezért a programok központi fórumaként működő, folyamatosan bővülő mta200.hu honlapon egyelőre az Akadémia egykori kiemelkedő alakjairól, eredményeikről és személyes történeteikről lehet tájékozódni, a gyűjteményeiben őrzött ereklyék és archív fotók mellett. Jövőre, az ünnepi évben új funkciót kap a felület, és az emlékév minden olyan tudományos és tudomány-népszerűsítő programjáról, kiállításáról, kiadványáról, találkozási lehetőségéről tudósít majd, amelyek bemutatják az Akadémiát, valamint a tagjai, kutatói, ösztöndíjasai, doktori címét viselő szakemberei által elvégzett kutatásokat, és ezek magyar és nemzetközi jelentőségét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.